7.2.2023

Rakennuttaminen 2023 keräsi ennätysyleisön

Ennätysmäärä osallistujia, yli 370 henkeä, osallistui tänä vuonna Rakennuttaminen 2023 -tapahtumaan Tampereella.

Kaksipäiväinen tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa alan ammattilaisten kalenterissa ja ohjelma tänäkin vuonna oli täynnä ajankohtaista asiaa energiasta, taloudesta, sääntelystä ja osaamisesta.

Ensimmäisen päivän päätti Kokemuksia liikejuridisesta sovittelusta rakennusriidoissa -osuus.

Tilaisuuden avannut Raklin toimitusjohtaja Jyrki Laurikainen iloitsi alan ottamista kehittämisaskeleista viime vuosien aikana, josta muun muassa toimet vihreän siirtymän edistämiseksi ovat hyvä esimerkki. Digitalisaatiota taas hyödynnetään laajasti yhä useammassa hankkeessa ja kyberturvallisuuteen panostetaan samassa vauhdissa.

Raklin toimitusjohtaja Jyrki Laurikainen ja Kiinkon liiketoimintajohtaja Anu Karvonen.

Erityisesti leanin opit näkyvät projekteissa, ja kiinnostusta herättikin Digby Christian puheenvuoro asiasta. Christian työskentelee Kaliforniassa sijaitsevassa Sutter Healthissa, ja kokemusta hänellä on muun muassa isojen sairaalahankkeiden vetämisestä. Se, että projektit saadaan maaliin aikataulussaan ja budjetissaan on usean tekijän summa. Keskeistä on Christianin mukaan se, että ymmärtää mitä hanke vaatii, ja mitkä sen tavoitteet ovat kokoaa ympärille osaavan joukon, jolla on sama suunta ja sitouttaa heidät mukaan sitouttaa hankkeessa toimivat yritykset mukaan johtaa esimerkillä tiedostaa koko tiimillä, mitkä ovat hankkeen riskit on periksiantamaton

Digby Christian on Kaliforniassa toimivan terveydenhuoltoyritys Sutter Health:n rakennuttamisprojekteista vastaava johtaja.

Taloudessa valoa näkyvissä

Taloudesta osallistujat sai kuulla toiveikasta viestiä, sillä ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharjun mukaan pahin on pian ohi ja pohja saavutettu. ”Vaikka nyt eletään synkkiäkin hetkiä, niin me emme ole taantumassa. Työllisyys on esimerkiksi korkeampi kuin ennen 90-luvun laman alkua. Maailmantaloudessakin näkyy positiivisia merkkejä, sillä Kiina on avautumassa ja tätä kautta tulee maailmantalouteen kysyntää”, totesi Kangasharju.

Kangasharjun mukaan energia ja ruoka ovat halpenemassa, jotka alentavat muitakin hintoja. Myös keskuspankit ovat olleet ajan tasalla näinä vaikeina aikoina ja nostaneet korkoja, ja saaneet näin hintoja alas. Yleisesti talousennusteet ovat kääntymässä reaalitaloudessa pienelle plussalle.

Energia näyttelee tällä hetkellä isoa roolia monella sektorilla, myös taloudessa, ja energiamurros osaltaan tuo haasteita että kasvunpaikkoja koko yhteiskuntaan. Kiinteistö- ja rakentamisalalla ajankohtaiseksi on tullut selvittää kulutusjouston mahdollisuuksia.

”Kiinteistöomistajalta tämä vaatii teknistä kyvykkyyttä, osaamista, kumppanuuksien hallintaa ja vastuiden selkeyttämistä sekä hankintasopimuksiin paneutumista eli mitkä sopimukset mahdollistavat tai kannustavat joustoon. Tähän mahdollisuuteen tarttuminen tarjoaa myös kilpailuedun”, Fingridin spealisti Jukka Rinta-Luoma totesi.

Kuten viime aikojen tapahtumat ovat osoittaneet ennakoitavuus sähkömarkkinoilla on vaikeutunut ja hinnan vaihtelut voivat olla suuria. Hinnanvaihtelun seurauksena sähkö voi olla ajoittain myös todella halpaa. Uudessa sähköjärjestelmässä tasapainon ylläpitoon tarvitaan kaikki ratkaisut, johon älykäs kulutuksen jousto tarjoaa erinomaisen työkalun.

Rakennuttaminen 2023 järjestettiin Tampere-talolla 19.-20.1.2023.
Osallistu keskusteluun #rakennuttaminen2023

*****

Rakennuttaminen 2023 -valokuvat: Opa Latvala.